risotto z mozzarellą

Rozkoszny, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Jak najbardziej, chodzi o mozzarellę. Kultowy na całym globie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a dogłębnie z regionu Kampania.
ilgustoitaliano

Własną popularność zawdzięcza nie wyłącznie to właśnie dzięki łagodnemu smaku, jednak też specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają całkowicie innowacyjnego oblicza – ser w charakterystyczny sposób rozciąga się, niemniej jednak równocześnie nie zmienia swojego delikatnego i naturalnego smaku.
tiramisu
risotto z mozzarellą  
Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy bądź też innych potraw, czy to z makaronami lub innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym oczywiście serem nieczęsto zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic bądź też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest nadzwyczaj specyficzne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Rzecz jasna ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w szczególnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niedużą ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest bezustannie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs produkty sero podobne
Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze lub po prostu przeciętni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w gruncie rzeczy ser. W większości wypadków sprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy również mozzarelli. W jaki sposób nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana i legendarna forma mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według standardowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, zarówno nazwa i receptura są wpisane na listę artykułów chronionych i tradycyjnych.
Skąd w takim razie wziąć oryginalny, apetyczny ser mozzarella? Wystarczy udać się do wypróbowanych delikatesów. Trzeba niemniej jednak liczyć się z tym, że nowatorski włoski ser będzie sporo droższy, niż sprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy sztampowego sera mozzarella jesteśmy w stanie powiedzieć jedno – właściwie należałoby dopłacić i cieszyć się pysznym smakiem.

ADD YOUR COMMENT