Restauracja Karmelicka Kraków

Dla znacznej większości ludzi na całym globie, Włochy są jednoznacznikiem makaronu, pizzy oraz wina! Włochy słyną także z artystów, takich jak Michelangelo lub Leonardo da Vinci, niemniej jednak równie prawidłowo legendarne są z pysznej kuchni. Tak w następstwie tego, będąc we Włoszech, wolno z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, aby następnie ogłosić, że nigdzie indziej na globie nie ma tak wyśmienitego pożywienia – jak właśnie we Włoszech.

prawdziwa kuchnia włoska w Krakowie

   

Zbieżność kultur
Kuchnia włoska ma dzisiaj unikalną tożsamość. Niemniej jednak ta kuchnia faktycznie ewoluowała z kilku innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej i etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na rozmaite składniki i style gotowania oraz ewoluowała w coś gruntownie innego. Na przykład niektóre z najbardziej kultowych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza i ziemniaki stosowane w potrawach włoskich zostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Kluczowa filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie doktryny, które tworzą bazę kuchni włoskiej, to jego prostota oraz pasja oraz na tym po największej części opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większość włoskich potraw jest przygotowywanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość wykorzystywanych składników, a nie na ilość bądź też skomplikowane techniki gotowania.

Co dokładnie kochamy we włoskiej kuchni? Wysokiej jakości składniki!

•    Oprócz obfitej rozmaitości makaronów, dwie newralgiczne składniki kuchni włoskiej to wino oraz sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola lub Fontina d’Aosta jest szeroko użytkowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest całościową częścią dania, a nie jedynie akompaniamentem.

Kultura jedzenia – też do pokochania!
Włochy są znane ze swojej silnej kultury rodzinnej. W większości wypadków posiłki są długie, bowiem uważane są za ważny czas spędzany z bliskimi. Posiłki zaczynają się od apertitivo bądź przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto jedzone przed kluczowymi posiłkami. Później zachodzi „primo”, inaczej włoski odpowiednik pierwszego dania kluczowego. Składa się z makaronu, risotto, zupy i gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi zwany „Secondo” i składa się z mięsa oraz ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno ma prawo być podawane wraz z daniem głównym.

ADD YOUR COMMENT