Restauracja Grodzka Kraków

Aby w pełni zrozumieć sedno tradycyjnej kuchni polskiej trzeba pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z artykułów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierząt dzikich oraz zwierząt gospodarskich – do tego warto dołączyć owoce, zioła i przyprawy lokalne. Znana była w szczególe z obfitego użycia soli i stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako fundamentalnego napoju (w przeciwieństwie do rozpowszechniania się popularności wina w południowej oraz zachodniej Europie) była sztampowa dla krajowej kuchni średniowiecznej. Piwo i miód pitny były najpopularniejszym napojem przez dużo lat, niemniej jednak z nieraz pojawiło się również oraz wino, przywożone przede wszystkim z Śląska oraz Węgier.

restauracja w Krakowie

Charakterystyka tradycyjnej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne prezentują kuchnię polską jako wybitnie ostrą, z rozległą ilością mięsa oraz kasz.
•    Rzeczywiście, średniowieczna kuchnia polska wykorzystywała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi państwami Europy), przede wszystkim pieprz, gałkę muszkatołową oraz jałowiec.
•    Dzięki bliskiej współpracy handlowej pomiędzy Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce aniżeli w wielu innych państwach – w związku z tym mogliśmy sobie na tę radość o wiele bardziej pozwolić.
•    Do nowoczesnych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych i wybitnie pikantnych sosów lokalnych.

Restaurants in Main Market

   

Staropolska kuchnia – smaki i kompozycje
Staropolska kuchnia – najstarsza i najbardziej szablonowa – specjalizuje się w daniach mięsnych i zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), artykułach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso i kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki oraz likiery owocowe. Typową aspektem kuchni polskiej jest wiele rodzajów zup z lokalnych warzyw, owoców, zbóż oraz artykułów mięsnych.
Przyprawy pospolite dla polskiej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Pośród warzyw i owoców najpopularniejsze w szablonowych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie oraz czereśnie, jagody, agrest i inne środkowo-europejskie sztampowe przysmaki. W historii polskiej kuchni można również odnaleźć dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek lub nawet pokrzywy.

ADD YOUR COMMENT